AjankohtaistaLihavuus merkittävä nuorena alkavan suolistosyövän riskitekijä

Lihavuus merkittävä nuorena alkavan suolistosyövän riskitekijä

4.7.2019

Lihavuus ja huomattava lihominen altistavat suolistosyövälle jo nelikymppisenä, tuore tutkimus osoittaa. Havainto voi selittää, miksi varhain alkavat suolistosyövät ovat yleistyneet, vaikka kokonaisuudessaan suolistosyövät ovat vähentyneet monissa maissa.

Yli 85 000 yhdysvaltalaisnaisen kaksikymmenvuotiseen seurantaan perustuvat tulokset julkaistiin JAMA Oncology -lehdessä. Naiset olivat 25–42-vuotiaita tutkimuksen alkaessa. Painoa ja terveydentilaa tarkasteltiin kahden vuoden välein. Varhaiseen suolistosyöpään sairastui 114 naista.

Lihavien (painoindeksi yli 30) riski sairastua suolistosyöpään oli lähes kaksi kertaa suurempi kuin normaalipainoisten, seurantatiedot osoittivat. Yhteys koski naisia, jotka olivat olleet lihavia jo 18-vuotiaana, mutta myös niitä, jotka lihoivat huomattavasti seurannan aikana. Naiset sairastuivat keskimäärin 45-vuotiaina.

Tulokset vahvistavat näyttöä lihavuuden ja suolistosyöpien yhteydestä ja viittaavat lihavuuden olevan varhaisen suolistosyövän riskitekijä. Lihavuuden lisäksi länsimainen punaiseen lihaan ja eläinrasvaan painottuva ja vähän kuituja sisältävä ruokavalio altistaa suolistosyövälle. Myös vähäinen liikunta, alkoholi ja tupakka suurentavat sairastumisriskiä.

Suomessa suolistosyöpä on kolmanneksi yleisin syöpä. Toisin kuin monissa muissa länsimaissa meillä suolistosyöpä ei ole vähentynyt, vaan päinvastoin yleistynyt laajalti. Vuosittain suolistosyöpään sairastuu noin 3 300 suomalaista. Kaksi kolmannesta tapauksista todetaan yli 65-vuotiailla.

Suolistosyövän seulonta aloitetaan tai on jo aloitettu tänä vuonna kahdeksassa kunnassa – Jyväskylässä, Orivedellä, Oulussa, Paimiossa, Sauvossa, Säkylässä, Tampereella ja Ylitorniossa. Näissä kunnissa seulontaan kutsutaan kaikki 60- , 62- , 64- ja 66-vuotiaat miehet ja naiset. Seulonnat saattavat tulevaisuudessa laajentua.

(JAMA Oncology 2019;5:37–44)