AjankohtaistaTupakointi suurempi sydäninfarktiriski naisille

Tupakointi suurempi sydäninfarktiriski naisille

4.7.2019

Tupakointi on tunnettu sydäninfarktien riskitekijä, mutta erityisesti tämä koskee naisia. Tuoreen tutkimuksen perusteella suurin ero miesten ja naisten välillä on 50–64-vuotiaiden ikäryhmässä.

Tulokset julkaistiin Journal of the American College of Cardiology -lehdessä, ja niiden perusteella tupakoivat naiset saavat eniten ST-nousuinfarkteja 70–79-vuotiaana ja miehet 50–59-vuotiaana.

Verrattuna savuttomaan samanikäiseen tupakoivan naisen riski sairastua sydäninfarktiin oli keskimäärin lähes seitsemänkertainen. Miehillä tupakointiin liittyi noin nelinkertainen sairastumisriski.

Suurin vaikutus naisilla havaittiin 18–49-vuotiailla. Heillä tupakointi suurensi infarktiriskin 13-kertaiseksi, mutta suurin ero tupakoiviin miehiin näkyi 50–64-vuotiaiden ikäryhmässä. Tämänikäisten tupakoivien naisten sairastumisriski oli lähes kymmenen kertaa suurempi kuin savuttomien, kun miehillä riski oli noin nelinkertainen verrattuna savuttomiin.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 3 300 vuosina 2009–2014 ST-nousuinfarktin (STEMI) saanutta miestä ja naista.

Suomalaismiehistä noin 13 prosenttia ja naisista 10 prosenttia tupakoi päivittäin. Maailmanlaajuisesti tupakointi aiheuttaa vuosittain noin 7 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa. Suomessa tupakoinnin aiheuttamiin sairauksiin kuolee vuosittain noin 4 000 henkeä.

(Journal of the American College of Cardiology 2019;DOI:10.1016/j.jacc.2019.03.525)