AjankohtaistaKolme toimenpidettä estäisi 90 miljoonaa kuolemaa 25 vuodessa

Kolme toimenpidettä estäisi 90 miljoonaa kuolemaa 25 vuodessa

4.7.2019

Joka vuosi 38 miljoonaa ihmistä menehtyy sydän- ja verisuonitauteihin ja muihin ehkäistävissä oleviin sairauksiin. Huomattava osa näistä ihmisistä kuitenkin eläisi selvästi pitempään, jos nykyistä useammat saisivat tehokasta verenpainehoitoa ja suolan sekä transrasvahappojen saantia vähennettäisiin.

Tuoreen tutkimuksen mukaan korkean verenpaineen lääkehoitojen lisääminen 70 prosentilla estäisi arviolta 39 miljoonaa kuolemaa vuoteen 2040 mennessä. Suolan käytön vähentäminen 30 prosentilla estäisi jopa hieman enemmän eli 40 miljoonaa kuolemaa ja transrasvahappojen poistaminen elintarvikkeista 15 miljoonaa kuolemaa.

Yhteensä kyseiset toimenpiteet lykkäisivät arviolta 94 miljoonan ihmisen kuolemaa seuraavien 25 vuoden aikana, tutkijat arvioivat. Vaikutus olisi suuri varsinkin miehillä, mikä voisi myös pienentää miesten ja naisten välisiä elinikäeroja.

Tutkimus julkaistiin Circulation-lehdessä.

(Circulation 2019;DOI:10.1161/CIRCULATIONAHA.118.038160)