AjankohtaistaÄlykellot voisivat auttaa eteisvärinän tunnistamisessa

Älykellot voisivat auttaa eteisvärinän tunnistamisessa

27.6.2019

Älykellon ja älypuhelimen yhdistelmä näyttäisi olevan varsin tarkka tunnistamaan eteisvärinä-rytmihäiriöitä, tuore tutkimus osoittaa. Älykellot voisivatkin todennäköisesti auttaa eteisvärinäpotilaiden pitkäaikaisseurannassa.

Tutkimuksessa eteisvärinän seurannassa testattiin Apple Watch -älykellon, puhelimen sekä sydänsähkökäyrän mittaamiseen kykenevän rannekkeen yhdistelmää. Osana tutkimusta 24 kohtauksittaista eteisvärinää potevaa kantoi yhdistelmän lisäksi sydämen toimintaa seuraavaa laitetta.

Tutkijat analysoivat kaikkiaan 31 000 tuntia mittaustuloksia. Varsinainen sydänmittari tunnisti tuona aikana 82 yli tunnin mittaista eteisvärinäjaksoa, mikä oli vain kaksi tapausta enemmän kuin älykellon mittauksissa. Käytännössä mittaustulokset olivat siis yhtä hyviä.

Tulokset olisi hyvä varmistaa suuremmissa lisätutkimuksissa, mutta jo nyt saadut tulokset ovat vahva osoitus älykellojen ja mittausrannekkeiden sopivuudesta eteisvärinän seurantaan.

Tutkimus julkaistiin Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology -lehdessä.

(Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology 2019;DOI:10.1161/CIRCEP.118.006834)