AjankohtaistaSyömishäiriöt yleistyneet ympäri maailmaa

Syömishäiriöt yleistyneet ympäri maailmaa

3.6.2019

Syömishäiriöitä pidetään usein erityisesti länsimaisena ilmiönä, mutta tuoreiden tulosten perusteella syömishäiriöt ovat yleistyneet ympäri maailmaa. Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä, ja ne perustuvat 94 aikaisemman tutkimuksen aineistoihin.

Aineistojen perusteella naisista runsaat 8 prosenttia ja miehistä noin 2 prosenttia sairastuu johonkin syömishäiriöön elämänsä aikana. Syömishäiriöt myös yleistyivät tutkimusten seuranta-aikojen kuluessa vuosina 2000–2018.

Eniten syömishäiriöitä todetaan edelleen länsimaissa, mutta yhä enemmän myös Aasiassa ja osassa Lähi-Idän alueen maista. Myös miespotilaiden määrä on kasvanut, tulokset osoittavat.

Nykykäsityksen mukaan syömishäiriöt johtuvat monesta eri syystä. Hermostollisten ja biologisten tekijöiden lisäksi monet yksilönkehitykseen sekä perheeseen liittyvät seikat ja sosiokulttuuriset tekijät altistavat syömishäiriöille. Syömishäiriöihin kuuluvat laihuushäiriö eli anoreksia, ahmimishäiriö eli bulimia ja epätyypillisempiä syömishäiriöitä, kuten ahmintahäiriö.

(American Journal of Clinical Nutrition 2019;109:1402–1413)