AjankohtaistaTiukemmat verenpainetavoitteet paikallaan myös diabeetikoille

Tiukemmat verenpainetavoitteet paikallaan myös diabeetikoille

27.5.2019

Korkean verenpaineen hoitotavoitteet voisi asettaa kunnianhimoisemmalle tasolle myös diabeetikoilla, ADVANCE-tutkimukseen perustuva analyysi vahvistaa. Hyödyt havaitaan riippumatta potilaiden alkuperäisestä verenpainetasosta tai muista sydänriskeistä.

Tyypin 2 diabetesta sairastavien hoidossa ei ole pyritty yhtä suureen verenpaineen laskuun kuin muilla potilailla, koska aiempien tutkimusten perusteella siitä ei välttämättä ole lisähyötyä.

Tutkimuksessa 11 000 tyypin 2 diabetesta potevaa ja suurentuneessa sydän- ja verisuonitautien vaarassa olevaa satunnaistettiin joko kahden verenpainelääkkeen yhdistelmälääkitykselle tai verrokkiryhmään, joka sai lumevalmistetta. Hoitotavoitteena oli saada potilaiden verenpaine alle 130/80mm/Hg.

Keskimäärin nelivuotisen seurannan aikana riski sairastua sydänoireisiin tai menehtyä oli pienempi intensiivistä lääkehoitoa saaneilla, ja tämä havaittiin riippumatta potilaan alkuperäisestä verenpainetasosta tai muista sydän- ja verisuonitautien riskitekijöistä. Riskit pienenivät myös potilailla, joiden systolinen verenpaine oli tutkimuksen alussa 130–139 mm/Hg. Intensiivisen hoidon teho on havaittu jo aiemmin ADVANCE-aineistossa, mutta uudet tulokset lisäävät ja laajentavat näyttöä.

Suomessa diabeetikoiden verenpainetavoite on alle 140/80 mmHg, mutta potilaskohtaisesti myös tätä alhaisempaan tavoitteeseen voidaan pyrkiä. Verenpaineen laskemisessa keskeistä on kuitenkin myös elintapamuutokset, sillä ilman niitä lääkkeetkään eivät tehoa. Diabeteksen ja verenpaineen hoitoon tepsivät samat ohjeet. Erityisen tärkeää on suolankäytön vähentäminen, liikunta, laihduttaminen, savuttomuus ja kohtuus alkoholin käytössä.

Tutkimus julkaistiin Hypertension-lehdessä.

(Hypertension 2019;DOI:10.1161/HYPERTENSIONAHA.118.12414)