AjankohtaistaOmega-6-rasvahapot sopivat sydänoireiden ehkäisyyn

Omega-6-rasvahapot sopivat sydänoireiden ehkäisyyn

24.5.2019

Omega-6-rasvahapot ja varsinkin linolihappo voivat tuoreen tutkimuskatsauksen perusteella ehkäistä sydän- ja verisuonitauteja ja siksi niiden kannattaisikin kuulua kaikkien ruokavalioon. Omega-6-rasvahappoja on paljon mm. kasviöljyissä, kasvimargariineissa, pähkinöissä ja siemenissä.

Circulation-lehden julkaisemat tulokset perustuvat mittavaan 30 aikaisemman tutkimuksen ja yhteensä yli 70 000 potilaan aineistoon.

Tutkimuksissa omega-6-rasvahappojen pitoisuudet pääteltiin potilaiden verestä ja rasvakudoksesta otetuista näytteistä, ja niiden perusteella eniten linolihappoa saavat olivat selvästi pienemmässä vaarassa sairastua tai menehtyä sydän- ja verisuonitautioireisiin kuin osallistujat, joiden saanti jäi vähäiseksi. Tämä havaittiin 3–32 vuoden seurannoissa, joiden aikana todettiin yhteensä 10 000 sydänoiretta.

Arakidonihapon runsaus on joissain tutkimuksissa liitetty suurentuneisiin sydänriskeihin, mutta tämän aineiston perusteella pelot ovat olleet turhia. Arakidonihappo ei suurentanut riskejä ja saattoi suurina annoksina jopa pienentää niitä, tulokset osoittivat.

Katsauksen tulokset tukevat nykyisiä ravitsemussuosituksia ja vahvistavat näyttöä varsinkin linolihapon sydänterveellisyydestä. Samansuuntaisia tuloksia saatiin myös viime vuonna julkaistussa suomalaistutkimuksessa. Siinä riski menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin tai muihin sairauksiin oli noin puolet pienempi suomalaismiehillä, jotka saivat eniten linolihappoa.

(Circulation 2019;139:2422–2436)