AjankohtaistaUlosteensiirrot tepsivät mutta eivät paranna kaikkia

Ulosteensiirrot tepsivät mutta eivät paranna kaikkia

3.5.2019

Ulosteensiirrot ovat tehokkaita uusiutuvan Clostridium difficile -infektion ja sen aiheuttaman ripulin hoidossa, mutta tuoreen katsaustutkimuksen perusteella teho ei välttämättä ole aivan niin hyvä kuin osa tutkimuksista antaa ymmärtää.

Katsauksessa analysoitiin 13 aikaisemman tutkimuksen aineistot, jotka koostuivat 610 potilaan hoitotuloksista ja terveystiedoista.

Clostridium difficile -infektio parani 76 prosentilla potilaista, mutta eri tutkimuksissa tehot myös vaihtelivat suhteellisen paljon. Satunnaistetuissa ja lumekontrolloiduissa tutkimuksissa keskimäärin 68 prosenttia potilaista parani, mutta havainnoivissa, ei-kokeellisissa tutkimuksissa parani selvästi useampi, keskimäärin 83 prosenttia.

Myös ulosteensiirron antotavalla oli merkitystä. Kolonoskopiassa annettuna teho oli selvästi parempi (87 %) kuin peräruiskeena annettuna (66 %). Kolonoskopia oli myös tehokkaampi kuin suun kautta kapseleina annettu hoito.

Ulosteensiirtoja on käytetty Clostridium difficile -infektion hoidossa myös Suomessa, ja hoitotulokset ovat olleet erittäin hyviä. Yleensä siirre saadaan lähiomaiselta. Ulosteensiirtoja on kokeiltu myös muiden sairauksien hoidossa. Ulosteensiirron teho perustuu suoliston bakteerikantojen normalisoitumiseen.

Tutkimus julkaistiin Clinical Infectious Diseases -lehdessä.

(Clinical Infectious Diseases 2019;68:1351–1358)