AjankohtaistaHuono hammasterveys lapsena ennakoi sydänriskejä aikuisena

Huono hammasterveys lapsena ennakoi sydänriskejä aikuisena

26.4.2019

Suun tulehdukset ja hammaskaries lapsuudessa voivat tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan olla merkki suurentuneesta vaarasta sairastua sydän- ja verisuonitauteihin aikuisena. Tutkimuksen tulokset julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä. Samanlaisia yhteyksiä on aiemmin havaittu aikuisilla.

Tulokset perustuvat Lasten Sepelvaltimotaudin Riskitekijät (LASERI) -tutkimuksen aineistoihin, joiden keruu aloitettiin vuonna 1980. Tutkijoilla oli käytettävissä tuolloin kerätyt hammastarkastustiedot 755 lapselta. Lapsia seurattiin vuoteen 2007, jolloin he olivat 33–39-vuotiaita. Osallistujien sydän- ja verisuoniriskitekijöitä kartoitettiin useita kertoja 27-vuotisen seurannan aikana.

Valtimoiden kuvantamistutkimukset paljastivat enemmän valtimoiden sisäpintojen paksuuntumista osallistujilla, joilla oli ollut hammaskariesta, hampaiden kiinnityskudosten tulehdusta ja muita suun ja hampaiden ongelmia. Yhteys oli sitä voimakkaampi mitä heikommalla tolalla suun terveys oli ollut.

Verisuonten intima media -kerroksen paksuuntuminen on varhainen merkki ateroskleroosista ja sydän- ja verisuonitautien kehittymisestä.

Tulokset viittaavat lapsuuden hammasterveyden voivan olla yksi sydänriskeihin vaikuttava seikka, mutta sen lisäksi moni muukin tekijä on todennäköisesti vaikuttanut tuloksiin. Hampaiden ja suun terveydestä on joka tapauksessa syytä pitää hyvää huolta.

Tutkimuksen teki professori Markus Juonalan vetämä tutkijaryhmä Turun ja Helsingin yliopistoista.

(JAMA Network Open 2019;DOI:10.1001/jamanetworkopen.2019.2523)