AjankohtaistaVauvan lohturuokinta voi edistää lihomista

Vauvan lohturuokinta voi edistää lihomista

23.4.2019

Vauvan saa rauhoittumaan syöttämällä tai imettämällä, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan tämä saattaa luoda lihomiselle altistavia tottumuksia. Havainnot perustuvat lähes 4 000 lapsen ja heidän vanhempiensa tietoihin.

Tulosten perusteella kuuden kuukauden iässä syöttämällä lohdutetut ja rauhoitetut olivat painoindeksin perusteella lihavampia kuusivuotiaina. Yhteys oli selvin toistuvasti lohturuokituilla ja se näkyi myös kymmenenvuotiaana. Tulokset viittasivat siihen, että näillä lapsilla oli useammin lihomiselle altistavia syömistottumuksia. Yhteydet eivät selittyneet vauvaiän painolla tai äidin painoindeksillä.

Lasten lihavuus on yleistynyt huomattavasti länsimaissa ja myös Suomessa. Meillä lähes kolmannes seitsemänvuotiaista on ylipainoisia. Aikuisista miehistä puolestaan noin 70 % ja naisista runsaat 60 % ovat ylipainoisia tai lihavia.

Tutkimus julkaistiin Journal of Nutritionissa.

(The Journal of Nutrition 2019;DOI:10.1093/jn/nxy277)