AjankohtaistaHiihtävän miehen verenpaine pysyy kurissa

Hiihtävän miehen verenpaine pysyy kurissa

18.4.2019

Hiihtäminen on tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan hyvä keino pitää huolta terveydestä. Jo tunti viikossa auttaa keski-ikäisiä miehiä välttymään verenpaineen nousulta.

Journal of Hypertension -lehden julkaisemat tutkimustulokset perustuvat 1 800 kuopiolaismiehen 25-vuotiseen seurantaan, ja niiden perusteella viikoittain 1–60 minuuttia hiihtävien riski sairastua kohonneeseen verenpaineeseen oli noin 30 prosenttia pienempi kuin samanikäisten, jotka eivät hiihdä. Yli tunnin hiihtävien riski oli puolestaan noin 40 prosenttia pienempi. Hiihtoa harrastavat säästyivät myös tyypin 2 diabetekselta muita todennäköisemmin.

Tutkimuksen tulokset vahvistavat näyttöä liikunnan terveyshyödyistä ja osoittavat myös hiihtämisen sopivan terveyden vaalimiseen. Suomessa kohonnutta verenpainetta potee noin puolet miehistä ja kolmannes naisista. Korkea verenpaine altistaa mm. sydän- ja verisuonitaudeille ja aivoverenkiertohäiriöille.

(Journal of Hypertension 2019;DOI:10.1097/HJH.0000000000002110)