AjankohtaistaSkotlantilaistutkimus: HPV-rokotukset vähentäneet kohdunkaulasyöpiä yli 80 prosenttia

15.4.2019

HPV-rokotukset ovat tuoreen selvityksen mukaan johtaneet kohdunkaulan syövän merkittävään vähentymiseen rokotuksen saaneilla, mutta suoja ulottuu jossain määrin myös rokottamattomiin.

Skotlantilaistutkimuksen perusteella rokotukset ovat vähentäneet kaikkia kohdunkaulan epiteelin muutoksia ja kasvaimia riippumatta niiden vakavuusasteesta. Teho näyttäisi olevan noin 80 prosentin luokkaa tai jopa parempi, kun rokote annetaan 12–13-vuoden iässä.

Tutkijat löysivät viitteitä myös laumasuojan kehittymisestä, sillä kohdunkaulan syöpä väheni jonkin verran myös rokottamattomissa ikäluokissa sen jälkeen, kun rokotusohjelmat otettiin käyttöön.

Suomessa HPV-rokotusohjelma aloitettiin marraskuussa 2013. Rokote tarjotaan kouluissa kaikille 11–12-vuotiaille tytöille. Se ehkäisee HPV-virustartuntaa ja tartunnan aiheuttamia kohdunkaulan syövän esiasteita. Rokotusohjelmassa tarjottava Cervarix-rokote ehkäisee jopa 95 prosenttia HPV-tyyppien 16 ja 18 aiheuttamista kohdunkaulan syövän vaikeista esiasteista ja 65 prosenttia kohdunkaulan syövän keskivaikeista ja vakavista esiasteista.

Tutkimus julkaistiin BMJ-lehdessä.

(BMJ 2019;365:l1161)