AjankohtaistaLisää näyttöä raskaudenaikaisen tupakka-altistuksen ja ADHD:n yhteydestä

Lisää näyttöä raskaudenaikaisen tupakka-altistuksen ja ADHD:n yhteydestä

13.3.2019

Raskauden aikana tupakoivat äidit asettavat lapsensa suurempaan ADHD-tarkkaavaisuushäiriön vaaraan, tuore tutkimus osoittaa. Yhteys on havaittu ennenkin, mutta nyt julkaistu tutkimus on luotettava lisävahvistus.

Pediatrics-lehdessä julkaistu tutkimus perustuu suomalaisiin rekisteritietoihin, jotka koostuivat 1 100 vuosina 1998–1999 syntyneen ja ADHD-diagnoosin saaneen tiedoista. Heitä verrattiin yhtä moneen samanikäiseen verrokkiin, joilla ei ollut ADHD:ta.

Äitien tupakointi pääteltiin raskauden ensimmäisen ja toisen kolmanneksen aikana kerätyistä verinäytteistä, joista mitattiin tupakoinnista kertovan kotiniinin pitoisuus.

Tulosten perusteella tupakka-altistus oli yleisempää lapsilla, joilla oli todettu ADHD. Hyvin korkeat kotiniinipitoisuudet, jotka viittaavat intensiiviseen tupakointiin raskauden aikana, liittyivät noin kolminkertaiseen ADHD-riskiin, tulokset osoittivat. Yhteydet havaittiin senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin muun muassa äidin ja isän sosiaalinen ja taloudellinen tilanne, ikä ja lapsen syntymäpaino.

Suomessa ADHD eli aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö on noin viidellä lapsella sadasta, mutta lievempi oireilu on selvästi yleisempää. Häiriön keskeiset oireet ovat tarkkaamattomuus, ylivilkkaus ja impulsiivisuus. Suurella osalla oireet jatkuvat läpi elämän ja noin 2–3 sadasta täyttää ADHD:n kriteerit aikuisenakin.

(Pediatrics 2019;DOI:10.1542/peds.2018-3144)