AjankohtaistaRavintolisät eivät ehkäise masennusta

Ravintolisät eivät ehkäise masennusta

6.3.2019

Ravitsemus voi vaikuttaa mielialaan, mutta masennusta ei voi ehkäistä syömällä ravintolisiä, tuore tutkimus osoittaa. Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Tutkimuksen mukaan ravintolisiä käyttävät eivät säästyneet masennukselta sen todennäköisemmin kuin verrokit, jotka saivat lumevalmisteita. Myöskään ruokavalion parantamiseen tähtäävä opastus ei ehkäissyt masennusta, tutkijat havaitsivat. Ravintolisät sisälsivät omega-3-rasvahappoja, seleeniä, foolihappoa, D-vitamiinia ja kalsiumia.

Havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä aiemmissa tutkimuksissa heikko ravitsemus on liitetty suurempaan ja terveellisen ruokavalion noudattaminen pienempään masennusriskiin. Tutkimuksista on kuitenkin ollut vaikea erottaa vaikuttaako ruokavalio mielialaan vai mieliala ruokavalioon.

Tutkimus kesti vuoden ja siihen osallistui hieman yli tuhat ylipainoista ja masennuksen vaarassa olevaa keskimäärin 47-vuotiasta miestä ja naista.

Noin 15 prosenttia väestöstä sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Masennus alkaa usein jonkin kielteisen elämänmuutoksen kuten avioeron jälkeen.

(JAMA 2019;321:858–868