AjankohtaistaYli 40 punnerrusta merkki terveestä sydämestä

Yli 40 punnerrusta merkki terveestä sydämestä

4.3.2019

Omaa sydän- ja verisuonitautiriskiään voi arvioida yksinkertaisella punnerruskokeella. Yli 40 punnerrusta saavat ovat tuoreen tutkimuksen perusteella selvästi muita pienemmässä sairastumisvaarassa

Tutkimuksessa runsaat 1 100 keskimäärin 40-vuotiasta palomiestä laitettiin punnertamaan metronomin tahtiin 80 punnerruksen minuuttivauhtia. Testiä jatkettiin kunnes henkilö sai 80 punnerrusta täyteen, jäi tahdista jälkeen kolmesti tai väsähti ja lopetti punnertamisen.

Osallistujia seurattiin kymmenen vuoden ajan, ja tuona aikana riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin oli huomattavasti pienempi osallistujilla, jotka saivat ainakin 40 punnerrusta. Tämä havaittiin verrattuna alle 10 punnerrusta tehneisiin. Myös 10–40 punnerrusta saaneiden sairastumisriski oli pienempi kuin alle kymmenen punnertaneiden.

Tulokset vahvistavat näyttöä fyysisen kunnon ja sydänterveyden yhteydestä ja viittaavat siihen, että tuota yhteyttä voidaan arvioida yksinkertaisella punnerrustestillä. Yksistään punnertaminen ei kuitenkaan anna täyttä kuvaa henkilön terveydentilasta, joten sitä ei pidä käyttää ainoana sydänriskien mittarina. On myös epäselvää, miten hyvin tulokset kuvaavat muiden kuin aktiivisten aikuisten miesten sydänterveyttä.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

(JAMA Network Open 2019;2:e188341)