AjankohtaistaSydänkuntoutus todella parantaa potilaan ennustetta

Sydänkuntoutus todella parantaa potilaan ennustetta

1.3.2019

Sydänpotilaat kannattaisi ehdottomasti laittaa sydänkuntoutukseen sairaalahoidon jälkeen. Tuoreen tutkimuksen mukaan se parantaa potilaiden ennustetta, mutta liian harvat ohjataan kuntoutukseen.

European Heart Journalissa julkaistujen tulosten perusteella sydänkuntoutukseen ohjatuista vain 15 prosenttia tarvitsee viiden vuoden sisällä sairaalahoitoa sydänoireiden takia, kun ilman kuntoutusta jääneistä 35 prosenttia joutuu uudelleen sairaalaan. Myös riski menehtyä viiden vuoden sisällä oli kuntoutusta saaneilla pienempi, mutta tältä osin tulokset olivat epäselvempiä.

Tutkimuksessa tarkasteltiin potilaita, jotka olivat olleet sairaalahoidossa sydäninfarktin, sepelvaltimon ohitusleikkauksen tai pallolaajennuksen vuoksi. Kaikkiaan 840 potilasta oli osallistunut sydänkuntoutukseen ja 440 kotiutettiin sairaalasta ilman kuntoutusohjelmaa.

Sydänkuntoutuksen hyödyt on tiedetty tätäkin ennen, mutta silti läheskään kaikki potilaat eivät pääse sellaiseen. Suomessa vain noin 40 prosenttia sydänpotilaista ohjataan kuntoutukseen. Sydänkuntoutus koostuu liikunnasta ja muista elintapamuutoksista ja hoidoista, jotka yhdessä kohentavat terveydentilaa.

(European Heart Journal 2019;DOI:40:678–685)