AjankohtaistaRaskaus kannustaa alkoholiongelmaista raitistumaan

Raskaus kannustaa alkoholiongelmaista raitistumaan

28.2.2019

Raskaus voi tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan auttaa alkoholiongelmaisia raitistumaan. Tulosten valossa myös naisten partnerit vähentävät alkoholin käyttöä raskauden myötä. American Journal of Psychiatry -lehden julkaisemat tulokset perustuvat 320 000 raskaana vuosina 1975–1992 olleen naisen terveystietoihin.

Raskauden myötä naisten alkoholiongelmat vähenivät selvästi verrattuna raskautta edeltävään aikaan, mutta yhteys näkyi myös synnytyksen jälkeen sekä seuraavan raskauden yhteydessä. Varsinkin nuorena äidiksi tulleet ja rikostaustaiset naiset raitistuivat raskauden myötä. Myös raskaana olevien partnerit vähensivät alkoholin käyttöä, tulokset osoittivat.

Alkoholi on monella tapaa haitaksi sikiön kehitykselle. Se lisää muun muassa keskenmenon, keskosuuden, epämuodostumien ja sikiön alkoholioireyhtymän (FASD) vaaraa. Ehdotonta turvarajaa raskaudenaikaiselle alkoholinkäytölle ei ole, joten täysraittius on ainoa turvallinen vaihtoehto. Alkoholin ongelmakäyttönä raskauden aikana pidetään vähintään 5 annosta kerralla tai yli 10 alkoholiannosta viikossa. Jopa viikoittainen raju kertahumala vaikuttaa sikiöön. Alkoholi kulkeutuu vapaasti istukan läpi, ja sikiöllä pitoisuus saattaa nousta jopa suuremmaksi kuin äidillä.

(American Journal of Psychiatry 2019;DOI:10.1176/appi.ajp.2018.18050632)