AjankohtaistaTalvet hankalampia diabeetikoille

Talvet hankalampia diabeetikoille

28.2.2019

Tyypin 2 diabetesta potevien terveys näyttäisi olevan huonommalla tolalla talvisaikaan. Tuoreen japanilaistutkimuksen mukaan tämä näkyy varsinkin verenpaineessa.

Diabetes Care -lehden julkaisemat tulokset perustuvat 4 700 japanilaisen seurantatietoihin kahden vuoden ajalta. Kaikkien osallistujien verenpaine, kolesteroliarvot ja veren glukoosipitoisuudet mitattiin vähintään kaksitoista kertaa seurannan aikana.

Tulosten perusteella kaikki mitatut riskitekijät olivat huonommalla tasolla talvella kuin kesällä tehdyissä mittauksissa. Etenkin verenpaineessa potilailla oli vaikeuksia päästä hoitotavoitteisiin talvisaikaan. Yli 65 vuoden ikä, ylipaino ja lihavuus sekä yli vuosikymmenen jatkunut diabetes olivat nekin yhteydessä heikompaan hoitotavoitteiden saavuttamiseen.

Talven vaikutus verenpaineeseen on tunnettu pitkään, sillä kylmyys supistaa verisuonia, mikä nostaa verenpainetta. Tämän takia myös suomalaisten verenpaineet ovat keskimäärin korkeammat talvisin, mikä näkyy myös sydän- ja verisuonitautien oireilussa ja kuolleisuudessa. Varsinkin iäkkäät, pitkäaikaissairaat ja huono-osaiset ovat alttiita kylmyyden haitoille.

(Diabetes Care 2019;DOI:10.2337/dc18-1953)