AjankohtaistaLiiallinen ruutuaika saattaa hidastaa kaksivuotiaan kehitystä

Liiallinen ruutuaika saattaa hidastaa kaksivuotiaan kehitystä

25.2.2019

Tuoreen kanadalaistutkimuksen mukaan paljon television, tietokoneen ja älylaitteiden parissa aikaa viettävät 2–3-vuotiaat saattavat jäädä ikätovereistaan hieman jälkeen kehityksessä. Tämä näkyy muun muassa sosiaalisissa kyvyissä ja kommunikaatiossa sekä ongelmanratkaisutaidoissa viisivuotiaana.

Runsas ruutuaika on aiemminkin yhdistetty hitaampaan kehitykseen, mutta tutkimuksista on ollut vaikea päätellä kumpi tulee ensin. Nyt julkaistussa tutkimuksessa pystyttiin kuitenkin osoittamaan, että kahden vuoden iässä runsaat kaksi tuntia päivässä ruutujen ääressä olevat pärjäsivät testeissä muita heikommin kolmevuotiaana. Samoin kolmevuotiaan ruutuaika näkyi viisivuotiaana tehdyissä testeissä.

Tulokset viittaavat siihen, että runsas ruutuaika voi hidastaa lasten kehitystä, mutta on myös mahdollista, että se on merkki taustalla vaikuttavista tekijöistä. Muun muassa perheen tulotaso ja äidin masennus olivat yhteydessä sekä ruutuaikaan että heikompiin testituloksiin. Tutkimukseen osallistui 2 400 kanadalaislasta ja äitiä. Lasten ruutuaikaa arvioitiin lasten ollessa 2, 3 ja 5 vuoden ikäisiä.

(JAMA Pediatrics 2019;doi:10.1001/jamapediatrics.2018.5056)