AjankohtaistaOlut ja viini samanlaisia krapulan aiheuttajia juomajärjestyksestä riippumatta

Olut ja viini samanlaisia krapulan aiheuttajia juomajärjestyksestä riippumatta

Uutiset
13.2.2019
Uutispalvelu Duodecim
Uutispalvelu Duodecim

Krapulan kannalta näyttäisi olevan yhdentekevää missä järjestyksessä juomansa nauttii, tuore tutkimus osoittaa. Olennaisempaa on miten paljon ja kuinka kovaan humalaan itsensä juo.

American Journal of Clinical Nutrition -lehden julkaisemat tulokset perustuvat 90 vapaaehtoisen aikuisen kokeeseen, ja sen perusteella koehenkilöiden kokemaan krapulaan ei vaikuttanut se, joivatko he oluen jälkeen viiniä vai viinin jälkeen olutta. Eroja ei havaittu myöskään verrattuna verrokkiryhmään, joka joi vuorokerroilla pelkkää olutta tai pelkkää viiniä. Kaikissa ryhmissä veren alkoholipitoisuudet nousivat keskimäärin samalle tasolle.

Juomajärjestyksen sijaan krapulaan odotetusti vaikutti humalan voimakkuus – krapulat olivat pahempia osallistujilla, jotka arvioivat olleensa kovassa humalassa tai olivat oksentaneet juomisen seurauksena.

Krapulaoireisiin kuuluu tyypillisesti päänsärky, väsymys, jano, jännittäminen ja epämukavuus.

Uutispalvelu Duodecim

(American Journal of Clinical Nutrition 2019;109:345–352)

https://doi.org/10.1093/ajcn/nqy309

Etsitkö luotettavaa tietoa terveydestä ja sairauksista?

Terveyskirjasto tuo luotettavan, riippumattoman ja ajantasaisen tiedon terveydestä sekä sairauksista jokaisen suomalaisen ulottuville. Terveyskirjastossa on yli 10 000 asiantuntijoiden laatimaa artikkelia.

Käytämme evästeitä, jotta pystymme tarjoamaan parhaan mahdollisen käyttökokemuksen sivustollamme. Voimme käyttää evästeitä myös markkinointiviestinnän kohdentamiseen. Jatkamalla sivustollemme hyväksyt evästeiden käytön.

Lisätietoja