AjankohtaistaVerenpaineen automaattimittaria kannattaa käyttää myös lääkärin vastaanotolla

Verenpaineen automaattimittaria kannattaa käyttää myös lääkärin vastaanotolla

8.2.2019

Perinteisesti lääkäri mittaa itse potilaansa verenpaineen vastaanotollaan, mutta tarkemmat tulokset saataisiin käyttämällä useita mittauksia tekevää automaattimittaria. Olennaista olisi myös, että lääkäri ei ole samassa huoneessa mittauksen aikana, jotta vältytään ns. valkotakkiverenpaineelta.

Kanadalaisen meta-analyysitutkimuksen perusteella vastaanotolla automaattimittarilla mitatut verenpainelukemat ovat samaa tasoa kuin kotona tehdyissä automaattimittauksissa, joita pidetään yleisesti luotettavina.

Verrattuna lääkärin mittaamiin lukemiin sekä vastaanotolla että kotona tehdyt automaattimittaukset päätyivät noin 15 mmHg alhaisempiin lukemiin. Tämä kuvastaa valkotakkiverenpaineeksi kutsuttua ilmiötä, jolla tarkoitetaan lääkärin vastaanotolla toistuvasti kohonneeksi todettua verenpainetta, joka kotona tai muualla vastaanoton ulkopuolella mitattuna osoittautuu normaaliksi.

Kanadalaistutkijoiden havainnot osoittavat automaattimittausten voivan parantaa vastaanotolla tehtyjen verenpainemittausten tarkkuutta, ja siten paremmin tunnistaa potilaat, joiden verenpainetta kannattaa seurata tarkemmin vuorokausimittauksella. Automaattimittausten onnistuminen tosin edellyttää sitä, että potilas voi olla rauhallisessa tilassa ilman hoitohenkilökunnan kontaktia mittauksen ajan.

Meta-analyysi kattoi 31 tutkimusta ja 9 300 potilasta. Tulokset julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä.

(JAMA Internal Medicine 2019;DOI:10.1001/jamainternmed.2018.6551)