AjankohtaistaKehon rasva suurentaa myös normaalipainoisen rintasyöpäriskiä

Kehon rasva suurentaa myös normaalipainoisen rintasyöpäriskiä

8.1.2019

Lihavuus on osoitettu rintasyövän riskitekijäksi, mutta liiallinen kehon rasva voi altistaa myös normaalipainoisia. Havainto viittaa siihen, että painoindeksin sijaan lääkärien olisi hyvä tarkkailla potilaan kehon rasvapitoisuutta rintasyöpäriskiä arvioidessaan.

Tutkimus julkaistiin JAMA Oncology-lehdessä, ja se perustuu 3 500 vaihdevuodet ylittäneen, keskimäärin 63-vuotiaan, normaalipainoisen naisen 16-vuotiseen seurantaan. Kehon rasvapitoisuus määritettiin DEXA-mittauksella neljästi seurannan aikana.

Naisen riski sairastua rintasyöpään oli selvästi suurempi, jos hänen kehossaan oli paljon rasvaa, vaikka hän olisi ollut painoindeksin perusteella normaalipainoinen. Yhteys koski kokonaisrasvapitoisuutta sekä keskivartalon rasvaa. Rasvapitoisuus liittyi varsinkin estrogeenireseptoripositiivisiin (ER+) rintasyöpiin.

Kehon suuri rasvapitoisuus liittyi myös aineenvaihdunnallisiin ja tulehduksellisiin seikkoihin, jotka voivat selittää rintasyöpäyhteyttä. Myös muut mekanismit ovat mahdollisia. Seurannan aikana rintasyöpään sairastui 180 naista.

(JAMA Oncology 2018;DOI:10.1001/jamaoncol.2018.5327)