AjankohtaistaKarkit ja sipsit pois kassojen läheltä – voisi vähentää epäterveellistä syömistä

8.1.2019

Monissa kaupoissa kassajonot kulkevat karkkihyllyjen, limujen ja sipsipussien lomassa, mikä luonnollisesti houkuttaa myös ostamaan niitä. Tuoreen brittitutkimuksen mukaan poistamalla karkit kassojen luota voitaisiinkin mahdollisesti parantaa väestön ruokavaliota.

Brittitutkijoille tarjoutui mahdollisuus tarkastella asiaa, kun osa briteissä toimivista supermarkettiketjuista päätti poistaa herkut kassojen luota.

Kun tutkijat vertasivat kaupoissa ennen muutosta ja sen jälkeen tehtyjä ostoksia, he havaitsivat karkkien, sipsien ja muiden herkkujen myynnin vähentyneen 15 - 17 prosenttia. Tämä koski kotiin ostettuja herkkuja.

Hetken mielijohteesta matkaan napatut herkkuostokset vähenivät vielä enemmän, peräti 76 prosenttia, tutkijat havaitsivat.

Brittien tulokset viittaavat siihen, että epäterveellisten ruokien sijoittelulla voidaan ohjata asiakkaiden tekemiä valintoja ja siten myös heidän ruokavalioitaan. Tutkimuksen menetelmällisten rajoitusten takia on kuitenkin mahdollista, että herkkujen sijoittelun lisäksi muut seikat ovat vaikuttaneet tuloksiin, ja siksi niitä on hyvä tulkita varoen.

Tutkimus julkaistiin PLOS Medicine -lehdessä.

(PLOS Medicine 2018;DOI:10.1371/journal.pmed.1002712)