AjankohtaistaTerveelliset elämäntavat voisivat estää vuorotyön diabeteshaittoja

Terveelliset elämäntavat voisivat estää vuorotyön diabeteshaittoja

4.12.2018

Vuoro- ja yötyötä tekevät sairastuvat tyypin 2 diabetekseen muita todennäköisemmin, mutta riskiä voisi pienentää karsimalla epäterveellisiä elämäntapoja ja terveysriskejä.

Tiedot käyvät ilmi BMJ-lehden julkaisemasta tutkimuksesta, jossa 140 000 tervettä naista seurattiin yli kahden vuosikymmenen ajan. Seurannan aikana 11 000 naista sairastui tyypin 2 diabetekseen.

Sairastumisriski suureni tasaisesti mitä pitempään nainen oli tehnyt yö- ja vuorotyötä. Riski oli kuitenkin selvästi pienempi kuin epäterveellisten elämäntapojen ja riskitekijöiden kuten tupakoinnin, lihavuuden, vähäisen liikunnan ja epäterveellisen ruokavalion vaikutus. Yhdessä vuorotyö ja epäterveelliset elämäntavat liittyivät lähes kolminkertaiseen sairastumisriskiin, tutkijat arvioivat.

Vuorotyön ja yötyön diabetesvaikutukset on havaittu monissa tutkimuksissa tätä ennenkin. Nyt julkaistut havainnot vahvistavat näyttöä ja osoittavat elintapojen olevan keskeisessä osassa sekä sairastumisissa että niiden ehkäisyssä. Terveelliset elämäntavat näyttäisivätkin olevan erityisen tärkeitä vuorotyötä ja yövuoroja tekeville.

(BMJ 2018;363:k4641)