AjankohtaistaRasvan laatu voi vaikuttaa painon kertymiseen

Rasvan laatu voi vaikuttaa painon kertymiseen

Rasvan määrän lisäksi rasvan laatu voi vaikuttaa siihen, miten todennäköisesti lisäkiloja kertyy vuosien varrella. Yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella pienet muutokset ruokavalion rasvoissa näkyvät vähittäisinä muutoksina painossa.

Tutkimus julkaistiin Journal of Nutrition -lehdessä, ja sen mukaan paino alkaa kertyä nopeammin, jos henkilö lisää tyydyttyneiden rasvojen tai transrasvahappojen osuutta energiansaannistaan. Kun niiden osuus päivittäisestä energiansaannista nousi 5 % ja 1 %, osallistujan paino nousi keskimäärin 600–700 grammaa neljän vuoden aikana. Monityydyttymättömiä rasvoja lisänneet puolestaan laihtuivat noin 500 grammaa.

Muutokset eivät ole suuren suuria, mutta vuosien varrella niistä voi kasaantua huomattava terveystaakka. Tyydyttyneet rasvat ja transrasvahapot kertovat myös ruokavalion huonosta laadusta ja epäterveellisyydestä, sillä niitä on runsaasti muun muassa pikaruoassa ja teollisissa lihatuotteissa, joiden tiedetään altistavan sydän- ja verisuonitaudeille.

Tutkimuksessa hyödynnettiin yli 120 000 yhdysvaltalaisnaisen ja -miehen terveys- ja ruokavaliotietoja. Osallistujia seurattiin ja tietoja kerättiin yli 20 vuoden ajan.

Aihetta käsitellään myös Duodecimin Terveysuutisissa YouTubessa: https://youtu.be/x2TxoAESKMI

(Journal of Nutrition 2018;148:1821–1829)