AjankohtaistaVeri ulosteessa kertoo kuoleman vaarasta

Veri ulosteessa kertoo kuoleman vaarasta

22.11.2018

Ulosteessa olevaa verta käytetään apuna paksu- ja peräsuolisyövän seulonnassa, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan se voi kertoa laajemminkin terveysriskeistä. Tulosten perusteella veri ulosteessa on merkki suurentuneesta vaarasta menehtyä kuudentoista vuoden seurannassa.

Tulosten perusteella veri ulosteessa liittyi lähes kahdeksankertaiseen riskiin menehtyä paksu- ja peräsuolisyöpään ja 1,6-kertaiseen riskiin menehtyä muihin syihin. Riski koski kuolemia, jotka johtuivat muun muassa sydän- ja verisuonitaudeista, hengityssairauksista, ruoansulatuselinten taudeista ja neuropsykologista sairauksista.

Yhteydet näkyivät senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin monia taustamuuttujia kuten mahdolliset verenvuotoa aiheuttavat lääkitykset. Paksu- ja peräsuolisyövät eivät vaikuttaneet muihin sairauksiin liitettyyn kuolleisuuteen.

Skotlantilaistutkimuksen havainnot viittaavat ulosteen veren olevan merkki moniin sairauksiin liittyvästä kuolemanvaarasta. Paksu- ja peräsuolisyövän ulosteseulonnoissa positiivisen tuloksen saaneet kannattaisikin mahdollisesti tutkia myös muiden sairauksien varalta, vaikka heillä ei tarkemmissa tutkimuksissa olisi syöpää.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Gut-lehdessä. Se perustuu yli 130 000 skotlantilaisen seulonta- ja rekisteritietoihin.

(Gut 2018;67:2116–2123)