AjankohtaistaHoitojen kehittyminen johtanut harppaukseen sydäninfarktipotilaiden ennusteessa

Hoitojen kehittyminen johtanut harppaukseen sydäninfarktipotilaiden ennusteessa

16.11.2018

Hoitojen ja lääkitysten kehittyminen on ruotsalaistutkimuksen mukaan saanut aikaan huomattavan parannuksen sydäninfarktipotilaiden ennusteessa. Tänä päivänä potilaat elävät pitempään ja saavat uusia sydänoireita paljon harvemmin kuin 20 vuotta sitten hoidetut. Ruotsalaisten tutkimus kattaa vuodet 1995–2014.

Tulokset osoittavat sairaalassa tehtävien invasiivisten hoitojen lisääntyneen hurjasti edeltävien kahdenkymmenen vuoden aikana. Pallolaajennus tai sepelvaltimon ohitusleikkaus tehtiin vuonna 1995 noin 7 prosentille ja vuonna 2014 jo 58 prosentille ST-nousuinfarktin saaneista. Kahden hyytymisenestolääkkeen yhteislääkitykset yleistyivät 0 prosentista 73 prosenttiin, statiinilääkitykset 13 prosentista 86 prosenttiin ja ACE- ja ATR-lääkitykset 37 prosentista 76 prosenttiin.

Samaan aikaan potilaiden riski menehtyä sairaalassa tippui 75 prosenttia ja riski menehtyä vuoden sisällä sairastumisesta 50 prosenttia. Kun vuonna 1995 sydäninfarktipotilaan riski menehtyä vuoden sisällä sairastumisesta oli 5 kertaa suurempi kuin muun väestön, vuonna 2014 riski oli enää 3-kertainen.

Ruotsalaisten tulokset osoittavat sydäninfarktipotilaiden hoidossa tapahtuneiden parannusten johtaneen vuosien varrella merkittävään muutokseen, mutta hoitojen parantumisen lisäksi myös muut seikat – kuten muutokset potilaiden elintavoissa ja diagnosoinnissa – ovat voineet vaikuttaa kehitykseen. Havainnot ovat silti uskottavia ja samansuuntaisia tuloksia on saatu aiemminkin.

Tutkimus julkaistiin European Heart Journal -lehdessä.

(European Heart Journal 2018;39:3766–3776)