Mitä kuuluu?

26.4.2019
Koulun terveyskirjasto

Mä olen maailman paras maailman onnellisimmassa maassa.

Hienoa, eikö vaan! Maailman paras on eskarilainen, jolta kysyin, missä hän on hyvä. Suomi on maailman onnellisin maa World happiness report 2019 -tutkimuksessa, missä vertailtiin 156 maata keskenään.

Huolet pois, sillä näin hyvin ovat meidän suomalaisten asiat. Vai ovatko? Onnellisimman maan kriteerit ovat mm. bruttokansantuote, eliniän ennuste, tasa-arvo, vauraus, demokratia ja hyvä hallinto. Nämä ovat hyvinvoinnin mahdollistavia tekijöitä, jos osamme niihin tarttua ja elää niiden kanssa. Ne eivät kuitenkaan aina takaa onnellisuutta. Onnellisessa maassamme mm. itsemurhaluvut ovat yllättävän korkealla. Esimerkiksi nuorten 15–24-vuotiaiden kuolemansyistä itsemurhien osuus oli yli kolmannes. Nuorten itsemurhakuolleisuus on Suomessa eurooppalaisittain verrattuna korkeaa. Mitä onnellisuusraportin mittarit jättävät huomioimatta? Mitä tapahtuu eskarilaisen kasvaessa nuoreksi?

Elämänkaareen kuuluu kasvun ihme. Kasvua fyysisenä ihmisenä, kasvua sosiaalisena ihmisenä, kasvua omaan potentiaaliinsa – positiivisen kasvun ihme. Nuori tarvitsee luonteenvahvuuksia ja ympäristön tukea omaan myönteiseen kasvuun kasvattaakseen ja jalostaakseen välittämisen, pystyvyyden, oppimisen, sosiaalisten suhteiden ylläpitämisen ja luonteen kehittymisen taitoja.

Koulun terveyskirjasto tukee positiivista kasvua terveyteen, sosiaaliseen kyvykkyyteen ja myötätunnon kehittymiseen. Tieto auttaa ja mahdollistaa nuorten positiivisen kasvun yksin ja yhdessä muiden kanssa. Yhteys lähimmäisiin, luontoon ja isoon kuvaan elämässä tekee elämästä merkityksellistä. Joskus elämän merkitys voi kirkastua aidosti esitettynä kysymyksenä: mitä kuuluu?

Ihminen on pohtinut onnellisuuden sisältöä kautta aikojen. Yksi määritelmä, jota vasten voimme peilata omaa onnellisuuttamme on: " Onnellinen ei haikaile menneisyyttä ja odota parempaa huomista." Tämä ei toimi kovinkaan hyvin arjessamme, sillä meillä jokaisella on muistoja ja unelmia, jotka antavat sekä pohjaa että suuntaa omalle elämällemme. Määritelmä sopii hyvin hetkiin tarttumiseen, hyvän huomaamiseen ja hetkistä nauttimiseen. Pysähdy ihminen edes hetkeksi.

Ann Richards on myös sanonut pysäyttävästi: "Opi nauttimaan seurastasi. Olet ainut ihminen, jonka kanssa varmasti elät elämäsi loppuun saakka". Jos et tule toimeen itsesi kanssa, niin miten mahtaa onnistua muiden kanssa? Lapsen ja nuoren positiivisen itsetunnon kasvattaminen ja vahvistaminen on polku matkalla onnelliseen elämään niin meillä kuin muualla.

Luottamuksen rakentamista, positiivista asennetta, olennaiseen keskittymistä ja hyviä tuloksia.

Koulun Terveyskirjasto toteuttaa jo tätä kaikkea, kannattaa ottaa mallia!

Hannu Laukkanen

Kasvatus- ja opetusalan moniottelija

Propractica Oy

PS. Miksi näin paljon kysymyksiä tässä kirjoituksessa? Kuuntelin vuosia sitten fysiikan Nobel-voittajan haastattelua, jossa toimittaja kysyi kohteliaasti voittajalta, miten hänestä on tullut noin viisas henkilö. Nobelisti sanoi hyvin vaatimattomasti: " Äiti kysyi aina koulusta kotiin tullessani, muistinko tehdä koulussa hyviä kysymyksiä?". Muistetaan mekin kysyä lapsilta, nuorilta, meiltä kaikilta: Mitä sinulle kuuluu?

Mielenterveysseuran kampanja mitakuuluu.fi haastaa tekemään kahden sanan lahjoituksen alakuloiselle läheiselle ihmiselle. Mitä kuuluu?