AjankohtaistaUutisetVideosuosituksia

Videosuosituksia

21.1.2019
Koulun terveyskirjasto

Tunnetko jo Koulun terveyskirjaston videovalikoiman? Löydät sivustolta lukuisia nuorten ja asiantuntijoiden lyhytvideoita hyvinvointiin ja terveyteen liittyvistä teemoista. Olemme keränneet toimituksessa tammikuun 2019 top-listan keväälle katsottavaksi:

Ajankohtaista nyt:

Some

Sometaitojen ja -kriittisyyden opettaminen nuorelle on ensisijaisen tärkeää. Mitä tehdä, jos joku esimerkiksi houkuttelee netissä, kiusaa, uhkailee, haluaa tavata, pyytää kuvia?

Seuraavissa videoissa nettipoliisi antaa nuorelle vinkkejä esim. nettitreffien ja feikkiprofiilin suhteen. Videoissa on myös vinkkejä siitä, mitä ladata nettiin ja niissä pohditaan nuoren omaa vastuuta erilaisista klikkauksista.

Tärkeää on kertoa nuorelle, että hämmentävistä nettikokemuksista tulee puhua vanhemmalle tai jollekulle muulle aikuiselle.

Nettipoliisin videoita

Nettitreffit

Feikkiprofiili

Puhu vanhemmille nettikokemuksistasi

Vastaat omista klikkauksistasi

Mieti mitä lataat nettiin

SomeSweet Some -video on tositarinoihin perustuva nuorten näyttelemä video someen liittyvistä haasteista. Videon on ohjannut Virpi Suutari.

Seksistä ja seksuaalisuuden monimuotoisuudesta:

Sexus video perustuu niin ikää nuorten tosielämän kokemuksiin ja sen on ohjannut Virpi Suutari.

Kaapista ulos

Kuva 9. Kaapista ulos -videossa Väestöliiton poikien puhelimen asiantuntija Anders Huldén kuvaa mitä kaapista ulos tulo tarkoittaa, miten sen voi tehdä itseään kuunnellen, mitä asioita on hyvä huomioida tässä tilanteessa, ja mistä saa lisää tietoa asiasta.

Sukupuolen monimuotoisuus ja seksuaalinen suuntautuneisuus

Oppilaan häiritsevään käyttäytymiseen puuttuminen

Ben Furmanin ratkaisukeskeinen 10-portainen toimintamalli. Video sopii koulun ammattilaisille ja vanhemmillekin ohjenuoraksi positiiviseen lähestymistapaan nuoren pulmien kanssa.

Ensiapu

Ensiapuvideot ovat saaneet yläkoululaisilta katselijoilta arvosanan 5/5. Näissä nuorten näyttelemissä Virpi Suutarin ohjaamissa alle 5 minuutin videoissa opitaan ensiavun perustaidot.

Tajuttomuus

Tukehtuminen

Valtimoverenvuoto

Hyvinvointi ja terveystottumukset

Tunnetko Onnentaidot ja niiden merkityksen terveydelle? Koomikko Krisse Salminen tekee oivalluksia omista onnentaidoistaan näyttelijä Martti Suosalon johdattelemana.

Päihteet

"Siiderii ja ohutta yläpilvee" on nuorten käsikirjoittama ja näyttelemä video päihteiden käytöstä, Ohjaaja Virpi Suutari.

Kannabis ja rotat -videossa päihdelääkäri Pekka Aarninsalo kertoo kannabiksen vaikutuksista rottien oppimiseen ja muistiin.

Vanhemman päihdeongelma ei johdu minusta Pekka Aarninsalo neuvoo tutkimuksiin perustuen, miten nuoren kannattaa suhtautua vanhempien haastaviin tilanteisiin perheessä.

Luonteenvahvuudet

Luonteenvahvuuksia ja niiden tunnistamista sanoitetaan videoilla, joilla Kaisa Vuorinen haastattelee yläkoululaisia oppilaita.