AjankohtaistaUutisetTerveydenhoitajan vinkkejä

Terveydenhoitajan vinkkejä

21.1.2019
Koulun terveyskirjasto

Terveydenhoitajat Tiina Putkuri ja Mari Lähde vinkkaavat, miten hyödyntää Koulun terveyskirjastoa kouluterveydenhoitajan työssä.

"Aloitin työt Kustannus Oy Duodecimissa kesällä 2018 ja pääsin heti tutustumaan myös Koulun terveyskirjastoon. Aiemmin olin työskennellyt vuosia kouluterveydenhoitajana ja muistin niiltä ajoilta tarpeen löytää työkaluja monialaista osaamista vaativaan työhön. Terveysportista, Duodecimin terveydenhuollon ammattilaisille suunnatusta palvelusta löytyi usein vastaus työssä eteen tuleviin kysymyksiin, mutta kaikkeen ei sekään osannut vastata. Koulun terveyskirjastoon tutustuessani huomasinkin sen täydentävän hienosti Terveysporttia, tarjoten vastauksia mm. siihen, kuinka puhua vaikeista aiheista nuorten kanssa. Löysin myös monia kouluterveydenhoitajan näkökulmasta konkreettisia ja käyttökelpoisia työkaluja.

Koulun terveyskirjasto on Kustannus Oy Duodecimin sivusto, joka on suunnattu nuorten kanssa työskenteleville aikuisille nuorten kanssa yhdessä käytettäväksi. Sivuston tavoitteena on tukea nuorten terveys- ja elämäntaitojen oppimista. Teemoina ovat arvostava kohtaaminen, seksi, terveystottumukset, luonteenvahvuudet ja ensiapu. Sivustolla on lyhyitä, muutaman minuutin mittaisia videoita eri aiheista, valmiita opetuskokonaisuuksia, tekstiä ja tehtäviä. Osa sisällöstä soveltuu ensisijaisesti opettajille, mutta joukosta löytyy myös paljon materiaalia terveydenhoitajan käytettäväksi yksilövastaanotoilla tai erilaisissa terveyskasvatusryhmissä. Koulun terveyskirjasto on avattu Suomen itsenäisyyden juhlavuoden merkeissä vapaaseen käyttöön lukuvuosiksi 2017–2020.

Koulun terveyskirjastoon tutustuessani kiinnitin ensimmäiseksi huomiota sivuston nuorekkaaseen ulkoasuun. Sekä kuvat että teksti ovat asiallisia, mutta huomioivat nuorten maailman. Asioista puhutaan suoraan ja niiden oikeilla nimillä. Videoilla esiintyy sekä aikuisia asiantuntijoita että nuoria. Puhuttelevia ovat nuorten aitojen kokemusten pohjalta toteutetut videot eri aiheista, esimerkiksi seksiin liittyvistä kokemuksista kertova Sexus ja sosiaalisessa mediassa tapahtuvasta kiusaamisesta kertova Some Sweet Some. Ne auttavat herättämään keskustelua ja ottamaan puheeksi vaikeitakin asioita. Myös vanhempi pääsee videoiden avulla kurkistamaan nuorten maailmaan, jolloin ymmärrys lisääntyy. Ainakin omassa terveydenhoitajan työssäni kaipasin monesti apua tilanteisiin, joissa vanhemmalla ei ollut aavistustakaan siitä, mitä oman lapsen tai tämän kaveripiirin keskuudessa tapahtuu.

Toinen aihe, johon usein työssäni terveydenhoitajana olisin kaivannut apua, on kannabis. Osa nuorista on lukenut ja selvittänyt paljonkin kannabiksen vaikutuksia ja he osaavat perustella myönteisen kantansa kannabikseen monenlaisilla tutkimustuloksilla. Koulun terveyskirjaston Elämäntavat-osiosta löytyvä video Kannabis ja rotat on sopivan lyhyt tällaisissa tilanteissa yhdessä katsottavaksi. Videolla lääkäri Pekka Aarnisalo kertoo nuorta puhuttelevasti siitä, millaisia tuloksia kannabiksen vaikutuksista kehittyviin aivoihin on saatu rottakokeiden avulla. Enkä malta olla mainitsematta samasta osiosta löytyvää videota Vanhemman päihdeongelma ei johdu minusta, jonka toivoisin jokaisen päihdeperheessä kasvavan lapsen näkevän.

Viimeisenä mainitsen oman suosikkivideoni, jonka olen katsonut itse jo useamman kerran: Onnentaidot. Video löytyy Koulun terveyskirjaston osiosta Terveystottumukset. Onnentaidot-videolla Martti Suosalo opettaa Krisse Salmiselle konkreettisia taitoja, joiden avulla lisätä omaa hyvinvointia ja päästä eroon esimerkiksi asioiden vatvomisesta. Moni terveydenhoitaja miettii, kuinka tukea ahdistuneita tai alakuloisia oppilaita ja tähän tarpeeseen Onnentaidot-video tarjoaa yhden työkalun. Video on helppo näyttää vaikkapa parin minuutin pätkissä oppilaalle ja pyytää häntä harjoittelemaan kyseistä taitoa seuraavaan tapaamiseen mennessä. Eikä taidoista varmasti ole haittaa meille terveydenhoitajillekaan.

Koska viime vuosina en itse ole tehnyt kouluterveydenhoitajan töitä, päätin suunnata tapaamaan terveydenhoitaja Mari Lähdettä ja kysyä myös hänen mielipidettään Koulun terveyskirjastosta.

Mari kertoi kuulleensa Koulun terveyskirjastosta, muttei vielä ollut ehtinyt tutustua siihen tarkemmin. Tapaamiseemme valmistautuakseen hän oli käynyt perehtymässä sisältöön ja löytänyt sieltä paljon hyödynnettävää terveydenhoitajan työhön. Sivuston materiaaleja voi hänen mielestään käyttää esimerkiksi terveystarkastuksessa esiin nousevien teemojen käsittelyyn tai näyttämällä videon ryhmäterveystarkastuksen aluksi. Mari ehdotti, että Koulun terveyskirjastoa voisi hyödyntää myös laajemmin koululla, esimerkiksi terveystiedon tunneilla, vanhempainilloissa sekä terveyteen liittyvissä teemapäivissä ja tapahtumissa. Koulun terveyskirjastosta kannattaakin siis vinkata myös koulun muulle henkilökunnalle.

Haastattelun lopuksi kysyin Marilta, mikä on hänen oma suosikkinsa Koulun terveyskirjaston sivuilta. Mari nimesi heti kaksikin lempiosiotaan, jotka hänen mielestään jokaisen kouluterveydenhoitajan tulisi Koulun terveyskirjaston sivuilta tuntea. Toinen on Testaa terveytesi -osiosta löytyvä "Terveyskone", jolla nuori voi itse testata omat terveystottumuksensa. Toinen Marin suosikki oli sama kuin yksi omista suosikeistani: Pekka Aarnisalon Kannabis ja rotat -video, joka näyttäisi siis todella puhuttelevan meitä terveydenhoitajia, mutta varmasti myös nuoria.

Minun ja Marin suosikkivideot löydät Koulun terveyskirjaston videosuosituksista. Käy tutustumassa ja ota Koulun terveyskirjasto työkaluksesi!

Tiina Putkuri

Kuva 2. Tiina Putkuri, th, TtK, TtM-opiskelija (Turun yliopisto), verkkokoulutusasiantuntija Kustannus Oy Duodecim

Kuva 1. (artikkelin alussa) Terveydenhoitaja Mari Lähde

Juttu on julkaistu Terveydenhoitaja-lehdessä 1/2019.