AjankohtaistaUutisetVälittäminen ei ole luksusta, se on elinehto

Välittäminen ei ole luksusta, se on elinehto

24.9.2018
Koulun terveyskirjasto

- Kokousterveisiä Euroopan positiivisen psykologian kokouksesta

”2000-luvun kasvatuksen ja oppimisen tavoitteena on tehdä uudesta sukupolvesta välittäviä ihmissuhdeosaajia, jotka kukoistavat elämässä ja työssä. Pelkkä tieto ei ole enää riittävää, tarvitaan ns. syväoppimista, jossa kognitiivisen osaamisen lisäksi hyödynnetään erilaisia sisäisiä (uteliaisuus, sinnikkyys ym) ja sosiaalisia (myötätunto, tiimitaidot, vastuullisuus) vahvuuksia. Tutkimukset osoittavat, että opettajan ja oppilaan välille syntyvän ihmissuhteen laatu ennustaa oppilaan saavutuksia, motivaatiota, itsearvostusta ja hyvinvointia. Erityisesti välittämisen (caring) on todettu olevan tärkeä osatekijä opetuksessa.”

Näin luotasi tulevaisuutta koulutus- ja organisaatiotutkija tri Shiri Lavy pääluennossaan positiivisen pedagogiikan konferenssissa tänä kesänä Budapestissä positiivisen psykologian Euroopan verkoston kokouksen yhteydessä.

Useat tutkijat pitävät positiivisen pedagogiikan käsitettä ongelmallisena, mm. siitä syystä, että se herättää kysymyksen: ”Mitä muu pedagogiikka on, negatiivistako?” Lavy ehdottikin käsitteen uudistamista välittäväksi pedagogiaksi (caring pedagogy). Joka tapauksessa hyvän huomaaminen ja välittäminen ei tunnu olevan kaukana uuden OPS 2016 linjoista.

Kokouksesta jäi mieleeni erityisesti Lavyn esittämä lause: Välittäminen ei ole luksusta, se on elinehto.

Katja Aktan-Collan, LKT

Duodecimin Koulun terveyskirjaston päätoimittaja

P.S. Positiivisen psykologian ala tutkii ihmisen hyvinvointia eri näkökulmista: mm. onnellisuutta, elämän merkityksellisyyttä, kukoistusta, positiivisia emootioita, luonteenvahvuuksia, myötätuntoa, tietoista läsnäoloa ym. Ilahduttavaa oli huomata, että useampi suomalainen tutkimusryhmä esiintyi kokouksessa, ja tutkimustietoa karttuu yllämainituista aiheista niin kasvatusalalla kuin organisaatiossakin.

Löydät myös Koulun terveyskirjastosta tohtorikoulutettavan, erityisopettaja Kaisa Vuorisen valikoidut, VIA-vahvuuksista Suomen oloihin mukaellut luonteenvahvuudet tiivistelminä ja opetusmateriaalina.