AjankohtaistaUutisetErilaiset oppijat

Erilaiset oppijat

29.1.2018
Koulun terveyskirjasto

On turvallista ohjata oppilaat itsenäiseen työskentelyyn luotettavan ja riippumattoman aineiston pariin.

”Terveystieto on aine, jonka oppilaat kokevat hyvin mielekkääksi. Siinä opitaan asioita tulevaisuutta ja omaa elämää varten – oppilaat ovat hyvin vastaanottavaisia ja tulevat mielellään tunneille”, Ruusutorpan koulun terveystiedon ja liikunnan opettaja Essi Lautala Espoosta kertoo. ”Koulumme on Espoon suurin oppilasmäärältään ja oppilaamme ovat oppimisvalmiuksiltaan ja taustoiltaan hyvin erilaisia. Tunneilla on yleisopetuksen lisäksi myös erilaisia erityisryhmiä ja tehostettua sekä yksilöllistä tukea tarvitsevia oppilaita”, Lautala kuvailee.

”Haastavaa on, että asioita pitää pystyä käsittelemään opetustilanteessa monella eri tavalla. Kuvien ja videoiden avulla niiden kanssa, joiden kanssa yhteinen kieli vasta kehittyy ja toisaalta hyvin pärjääviä kiitettävän oppilaita ylöspäin eriyttäen. Koulun terveyskirjastosta saan tukea tähän työhön. On turvallista ohjata oppilaat itsenäiseen työskentelyyn luotettavan ja riippumattoman aineiston pariin ilman, että täytyy aina itse ensin käydä tarkistamassa sivuston sisällöt. Nuorille Google ja Wikipedia ovat tutut tietolähteet, Koulun terveyskirjastoon ohjaamalla voin opettaa samalla lähdekriittisyyttä. Kaupallisia sivustoja on kosolti tarjolla, mutta en koe mielekkääksi ohjata oppilaita mainonnan ääreen. ”

”Merkittävimpiä uudistuksia uudessa opetussuunnitelmassa ovat tunnetaitojen ja mielen hyvinvoinnin korostaminen sekä itsearvioinnin tuominen näkyväksi osaksi työskentelyä. Koulun terveyskirjaston sisällöt tukevat tätä tavoitetta. Hyviä kokonaisuuksia löytyy myös vanhemmille, esimerkiksi nuorten sosiaalisen median käyttöön liittyvien ongelmien käsittelyyn sopivaa materiaalia vaikka vanhempainilloissa katsottavaksi.”

”Oppilaat ovat pitäneet erityisesti sivuston videoista ja kuvituksesta, mm. ensiapuvideot saivat oppilaita arvion 5/5. Omana itsenä olemiseen ja hyväksytyksi tulemiseen liittyviä keskusteluja olemme käyneet Kaapista ulos -videon pohjalta, jossa pohditaan itselle merkityksellisten asioiden jakamista ja niiden kanssa hyväksytyksi tulemista myös. Kevätkaudella toteutamme kotitalouden ja terveystiedon yhteisen valinnaisen elämäntaitokurssin seitsemäsluokkalaisille, jossa käytämme mm. luonteenvahvuuksiin liittyvää aineistoa”, Lautala kertoo. "Seksuaalisuus-teeman käsittelyssä hyödynnän monipuolista sisältöä seurustelusta, tunnetaidoista ja seksuaalisuuden monimuotoisuudesta. Esimerkiksi yläkouluikäisten oppilaiden todellisiin seksuaalisiin kokemuksiin perustuva nuoren elämää kuvaava Sexus-video on ollut hyvin puhutteleva."

Koulun terveyskirjastoon on koottu kattavia opetuksen ja terveysalan ammattilaisten laatimia teemoitettuja kokonaisuuksia, jotka noudattavat OPS 2014 -linjauksia.

Tutustu eri teemojen ympärille koottuihin valmiisiin kokonaisuuksiin

Esimerkkinä opettajan opas: Nuorten seksuaalisuus ja seksuaaliterveys