AjankohtaistaUutisetKiusaaminen ja mielenterveys

Kiusaaminen ja mielenterveys

22.11.2017
Koulun terveyskirjasto

Kiusaaminen voi aiheuttaa mielenterveysongelmia, mutta vaikutukset eivät aina ole pysyviä.

Koulukiusaamisen on todettu voivan aiheuttaa pysyviä ja aikuisikään jatkuvia mielenterveysongelmia, mutta monien oireet menevät onneksi myös ohi. Brittitutkimuksen tulokset julkaistiin JAMA Psychiatry -lehdessä.

Tutkimuksessa verrattiin kiusaamisen mielenterveysvaikutuksia kaksosilla, jolloin pystyttiin paremmin erottamaan kiusaamisen vaikutukset perinnöllisestä sairastumisalttiudesta. Tutkimukseen osallistui 5 600 kaksosparia, jotka olivat keskimäärin 11-vuotiaita tutkimuksen alkaessa.

Kaksospareista kiusattujen havaittiin sairastuneen selvästi todennäköisemmin masennukseen, ahdistuneisuushäiriöön ja käytöshäiriöihin, minkä lisäksi heillä oli todennäköisemmin tarkkaavuuden ja keskittymisen ongelmia.

Tutkimustulokset viittasivat myös siihen, että mielenterveysongelmat eivät olleet aina pysyviä, vaan ne vähitellen lieventyivät parin ensimmäisen seurantavuoden aikana. Viiden vuoden kuluttua ne olivat helpottaneet valtaosalla osallistujista, tutkijat havaitsivat.

Kiusaaminen somessa

Koulun terveyskirjastosta löytyy aineistoa somekiusaamisen käsittelemisen tueksi.

14–16-vuotiaiden oppilaiden tositarinoihin perustuva Some Sweet Some -video kuvaa nuorten kokemuksia somesta ja somekiusaamisesta. Videota voi käyttää keskustelun avauksena nuorten kanssa – tai orientaationa aiheeseen vaikkapa vanhempainillassa.

Muuta somekäyttäytymiseen liittyvää sisältöä löydät aiheista:

• Nettitreffit
  • Mieti mitä nettiin lataat
  • Feikkiprofiili
  • Puhu vanhemmille nettikokemuksista
  • Vastaat omista klikkauksistasi

Lue lisää ja tutustu videoon!

Uutispalvelu Duodecim 25.10.2017 (JAMA Psychiatry 2017;DOI:10.1001/jamapsychiatry.2017.2678)