Taltuta täit

11.8.2017
Koulun terveyskirjasto

Täiepidemiat puhkeavat koulujen alettua. Lue, miten täitartunnat todetaan ja hoidetaan.

Täit leviävät yleensä päähineiden välityksellä, tavallisimmin ilmeisesti vaatenaulakoissa. Täit siirtyvät ihmisestä toiseen myös läheisessä kanssakäymisessä. Yhteiset kammat ja harjat, hiuslenkit ja ponnarit ovat muita täiden siirtymisteitä. On myös mahdollista, että saivareita tippuu vuoteeseen, ja täin kuorituessa munasta se löytää hyvällä onnella uuden isännän.

Päätäi puree hiuspohjaan, ja puremat aiheuttavat kutinaa. Aina ei oireita ole.

Päätäit löytyvät harvoin pelkästään silmin tarkastellen. Avuksi otetaan tiheäpiikkinen ns. täikampa, jolla hiukset kammataan valkoisen paperin päällä. Paperilta täit on helppo nähdä. Myös saivareiden näkeminen lähellä päänahkaa riittää päätäidiagnoosiin.

Lisää tietoa ja kuva Terveyskirjastossa